Ksantan gumi je primerna sestavina veganske kozmetike.
že od 3,40€3,06€
INCI: Xanthan gum
Ksantan gumi je polisaharid, ki ga izloča bakterija Xanthomonas campestris. Nastaja s fermentacijo glukoze, saharoze ali laktoze. Po obdobju fermentacije se polisaharid loči iz rastnega medija z izo-propilnim alkoholom, posuši in zmelje v droben prah.
Ksantan gumi je belo do belo rumeno želirno sredstvo in stabilizator toplih in hladnih emulzij. Meša se z drugimi emulgatorji in je koži prijazno zgoščevalno sredstvo. Z njim lahko gostimo tudi šampone in gele za prhanje. Pri izdelavi stabilnih površinsko aktivnih emulzij je nepogrešljiv. Njegova dobra lastnost je, da veže vlago in preprečuje izgubo le-te skozi kožo. Priporoča se kombinacija ksantan gumija z drugimi vlažili, kot so urea, glicerin ali hialuronska kislina. Pozitivno pri izbiri ksantan gumija kot zgoščevalca oziroma želirnega sredstva je, da lahko znižamo koncentracijo drugih emulgatorjev. Dražilni učinki uporabe ksantan gumija v kozmetičnih izdelkih so izključeni, v nasprotju s klasičnimi emulgatorji, saj ne prodre v podkožnico. V emulzijah ne povzroča neprijetnega, dobro znanega učinka drgnenja. Emulzije, ki vsebujejo ksantan gumi so prijetne in se lepo mažejo.
V kozmetiki ga uporabljamo kot naravni zgoščevalec in vlažilec. Ksantan gumi namočimo v hladno ali toplo vodo, kjer nabrekne, nato ga dobro premešamo in uporabimo v izdelkih. Že v majhnih količinah emulzije stabilizira in jim da viskoznost. Z njim lahko zgostimo gele za čiščenje kože, kreme in losjone …
Ksantan gumi lahko uporabimo tudi kot sestavino veganskih kozmetičnih izdelkov.
Dodajamo ga od 0,1 – 0,5 % (v kreme in losjone) in od 0,6 – 1 % (v gele) v vodno fazo.
Uporaba ksantan gumija:
Lastnosti ksantan gumija:
SAMO ZA KOZMETIČNO UPORABO!
Bi bili radi prvi seznanjeni z našimi novostmi in posebnimi ponudbami? Prijavite se na CALENDULINE NOVIČKE in enkrat na teden vas bo v e-nabiralniku razveselila naša pošta.
Calendula, Karmen Gostinčar s.p.
info@calendula.si
Telefon: +386 70 198 770
Dosegljivi med 16.00 in 20.00 uro