DOSEGLJIVI MED 16. IN 20. URO

Calendula logo vse za izdelavo domače kozmetike na enem mestu Calendula kozmetka

Domača Kozmetika

Iz česa je narejene domača kozmetika?

Domača kozmetika je sestavljena iz različnih skupin sestavin, ki ima vsaka svoje lastnosti in delovanje. Vsako kozmetiko sestavljajo bolj ali manj enake osnovne sestavine, kot so: tekočine (destilirana voda, hidrolat, čaj …), maščobe (olja in masla), sestavine, ki dajejo gostoto, in emulgatorji. Učinkovine, kot so eterična olja, še posebej obogatijo kozmetiko.

Izbira naravnih sestavin vseh skupin je zelo bogata in nudi veliko različnih možnosti kombiniranja. Nekatere sestavine lahko uvrščate v različne skupine, a se pri tem njihova funkcija spreminja.

Tukaj navajamo nekaj osnovnih podatkov o sestavinah:

Kozmetične sestavine

Pri izdelavi naravnih krem za obraz pa tudi za telo se boste srečali s sestavinami, ki jih ne poznate prav dobro. Zato smo se potrudili in sestavili kratek opis vsake od njih:

Alantoin je proizvod sečne kisline. Izloča se s sečem nekaterih sesalcev, na primer krav. Uporablja se kot sestavina za kozmetične proizvode, saj ima vlažilni učinek in kožo naredi mehkejšo ter pospeši celjenje ran. Uporablja se tudi v zobnih pastah, ustnih vodicah in drugih izdelkih za ustno higieno pa tudi v veliko drugih kozmetičnih proizvodih. Najdemo ga v izvlečku gabeza ter seču krav in večine drugih sesalcev.

Cetearilni alkohol sodi med voskaste snovi, pridobljene iz rastlin, ki izboljšajo strukturo kozmetičnih izdelkov. Cetearilni alkohol nežno zaščiti kožo s tanko zaščitno plastjo, ki zmanjša izgubo vlažnosti kože zaradi izhlapevanja. Skrbi, da se voda in maščoba v kremi ali losjonu ne ločita. Ne izsuši kože.

Urea je organska spojina, ki je pri številnih živalih in tudi pri človeku končni presnovek metabolizma dušikovih spojin. Organizem tako izloča amonijak, ki bi bil sicer v prosti obliki strupen. Izloča se s sečem. V čisti obliki je sečnina bela, kristalom podobna in nestrupena trdna snov brez vonja.

Tegomuls je nezapleten emulgator rastlinskega izvora, ki se uporablja v prehrambeni industriji. Prvotno je namenjen za izboljšanje tort in slaščic, je pa tudi zelo uporaben pri izdelavi naravnih krem. Ker veže nase veliko vode, je še posebej primeren za lahke kreme za obraz in losjone za telo.

Sofi tix vsebuje cinkov oksid in titanov oksid. Obe snovi imata rahlo prekrivno sposobnost. Ta učinkuje tako, da odbija sončne žarke s čimer zaščiti kožo pred soncem. Cinkov oksid ima tudi zdravilne učinke na kožo.