DOSEGLJIVI MED 16. IN 20. URO

Calendula logo vse za izdelavo domače kozmetike na enem mestu Calendula kozmetka

Blog

UVA IN UVB ŽARKI

Kaj so UVA in UVB žarki? Sončna svetloba vsebuje ultravijolično (UV) sevanje, ki je sestavljeno iz različnih vrst žarkov. Vrsti UV sevanja, ki ju najbolj poznamo, sta UVA in UVB žarki. Ti žarki lahko vplivajo na kožo na različne načine. V tem članku si bomo podrobneje ogledali ključne razlike med UVA in UVB žarki, kako vplivajo na kožo in kaj lahko storimo, da se kar najbolje zaščitimo.

UV sevanje je oblika elektromagnetne energije. Prihaja lahko iz naravnih virov, kot je sončna svetloba, pa tudi iz umetnih virov, kot je na primer solarij. UV žarki so razvrščeni glede na valovno dolžino: UVA (najdaljša valovna dolžina), UVB (srednja valovna dolžina) in UVC (najkrajša valovna dolžina).

 

Kako UVA žarki vplivajo na našo kožo

 • Prodirajo globje kot UVB žarki, kar pomeni, da lahko prizadenejo celice globlje v koži.
 • Lahko povzročijo prezgodnje staranje kože.
 • Lahko trajno poškodujejo kožo.
 • Povzročajo takojšen učinek porjavitve, včasih pa tudi sončne opekline. Učinki UVA žarkov se po navadi pojavijo takoj.
 • UVA žarki so glavna vrsta svetlobe, ki se uporablja v solarijih.
 • Lahko prodrejo skozi stekla (okna) in oblake.

 

Kako na kožo vplivajo UVB žarki

 • V primerjavi z UVA žarki imajo UVB žarki krajšo valovno dolžino in višjo raven energije.
 • UVB žarki lahko poškodujejo zunanjo plast kože.
 • UVB žarki povzročajo večino kožnega raka, lahko pa prispevajo tudi k prezgodnjemu staranju kože.
 • Prekomerna izpostavljenost UVB žarkom vodi do sončnih opeklin. Običajno so učinki UVB žarkov zapozneli ali pa se pojavijo nekaj ur po izpostavljanju soncu.
 • Ne prodrejo skozi steklo (okna) in bolj verjetno jih bodo filtrirali oblaki.

 

Kdaj so UV žarki najmočnejši?

Številni okoljski dejavniki lahko vplivajo na to, kdaj so UV žarki najmočnejši. Nekateri od teh dejavnikov vključujejo:

Čas dneva

Izpostavljenost UV žarkom je največja med 10. in 16. uro. V tem času imajo sončni žarki manjšo razdaljo za pokrivanje. Zaradi tega so močnejši.

Sezona

Izpostavljenost UV žarkom je največja v pomladnih in poletnih mesecih. V teh letnih časih je sonce pod večjim kotom, kar poveča intenzivnost UV žarkov. Vendar pa lahko sonce še vedno vpliva na nas tudi jeseni in pozimi.

Zemljepisna širina

Izpostavljenost UV žarkom je največja na območjih na ekvatorju ali blizu njega, kjer imajo UV žarki manjšo razdaljo, preden dosežejo tla.

Nadmorska višina

UV žarki so močnejši na višjih nadmorskih višinah, ker imajo manjšo razdaljo za potovanje.

Ozon

Ozonska plast zagotavlja zaščito pred UV žarki. Toda toplogredni plini in onesnaževanje so povzročili, da se ozonska plast tanjša, kar povečuje intenzivnost UV sevanja.

Oblaki

Oblaki filtrirajo nekatere UV žarke, da ne dosežejo tal. Vendar je to odvisno od vrste oblaka. Temni, z vodo napolnjeni oblaki, lahko blokirajo več UV žarkov kot visoki, tanki oblaki.

Odsev

UV žarki se odbijajo od površin, kot so sneg, voda, pesek in pločniki. To lahko poveča izpostavljenost UV žarkom.

 

Kako se lahko zaščitimo pred UV žarki?

Da bi naša koža ostala zdrava, je pomembno, da se čim bolje zaščitimo pred sončnimi žarki, še posebej, če vemo, da bomo dlje časa na prostem.

Zato upoštevajmo naslednje nasvete:

 • Uporabljajmo kremo za sončenje.
 • Izberimo kremo za sončenje, ki nudi zaščito širokega spektra. To pomeni, da ima krema za sončenje sposobnost blokiranja UVA in UVB žarkov.
 • Višji zaščitni faktor (SPF) bo zagotovil večjo zaščito, vendar ne pozabimo, da nobena krema za sončenje ni 100-odstotno učinkovita pri blokiranju UV žarkov. Priporočajo se kreme z zaščitnim faktorjem vsaj 30.
 • Če plavamo, telovadimo ali se potimo, je treba kremo za sončenje nanesti vsaj vsaki 2 uri.
 • Ko kupujemo kremo za sončenje, se odločamo med manj in bolj naravnimi. Nedavne raziskave so pokazale, da se sestavine nekaterih kemičnih sredstev za zaščito pred soncem lahko absorbirajo v kri.
 • Trenutno sta samo dve sestavini za zaščito pred soncem – cinkov oksid in titanov dioksid – priznani kot varni in učinkoviti. Ti sestavini najdemo tudi v sintetično narejenih kremah za sončenje.
 • Kremo za sončenje si lahko naredimo tudi sami. Vendar moramo vedeti, da je zaščitni faktor nizek, saj je odvisen od uporabljenih sestavin.

 

NARAVNO MAZILO  ZA SONČENJE

zaščita pred UVA in UVB naravna žarki

 • 60 g kokosovega masla
 • 48 g karitejevega masla
 • 6 g jojobinega olja
 • 6 g vitamina E
 • 40 – 50 kapljic eteričnega olja (sivke, evkaliptusa, poprove mete)
 • titanov dioksid

Maščobe segrevamo v vodni kopeli, da se masli stopita. Nato odstavimo in med občasnim mešanjem ohladimo na kožno temperaturo. Dodamo vitamin E, izbrano eterično olje in previdno vmešamo titanov dioksid.

Zaščitni faktor pri doma izdelanih izdelkih za sončenje ne moremo točno določiti. Zato naj velja, da je zaščitni faktor tega mazila nekje od 15 do 20. Odvisno od količine dodanega titanovega dioksida.

Calendulin nasvet:

Titanovega dioksida sicer lahko vmešamo vse do 20 % količine ostalih sestavin. Vendar je bolje biti pri tem previden, saj si namesto mazila za sončenje ne želimo bele paste, ki bi jo težko nanesli na kožo.

Kako se najbolje zaščitimo pred UV žarki

Oblecimo se

Oblačila lahko zagotovijo določeno zaščito pred izpostavljenostjo UV žarkom.

Ostanimo v senci

Omejimo izpostavljenost neposredni sončni svetlobi tako, da ostanemo v senci. To je najbolj pomembno med 10. in 16. uro, ko so UV žarki najmočnejši.

Pokrijmo si glavo

Pred soncem se dodatno zaščitimo z različnimi pokrivali, ki pokrivajo tudi vrat in ušesa. Slamniki so lahko prav mični 😉

Nosimo sončna očala

Izberimo sončna očala, ki nudijo UV zaščito in tako preprečimo poškodbe oči in nežne kože okoli oči.

 

Ko potegnemo črto …

Tako UVA kot UVB žarki lahko poškodujejo našo kožo. UVA žarki lahko prodrejo globlje v kožo in povzročijo prezgodnje staranje kožnih celic. Približno 95 odstotkov UV žarkov, ki dosežejo tla, so UVA žarki. Ostalih 5 odstotkov UV žarkov je UVB. Imajo višjo raven energije kot UVA žarki in običajno poškodujejo najbolj zunanje plasti naše kože (sončne opekline).

Članek o UV žarkih povzet po : Health line

Hvala, da nas berete!

KARMEN

SlikaProduktCenaKoličinaKupi
1,15
1,15
1,15
1,15
skupaj:0

ODPREMA V ROKU
1-3 DELOVNIH DNI
Možnost izbire
dostave
Asset 1
Brezplačno
Vračilo
Omogočamo vam
varen nakup
X