DOSEGLJIVI MED 16. IN 20. URO

Calendula logo vse za izdelavo domače kozmetike na enem mestu Calendula kozmetka

Blog

UPORABIMO ETERIČNA OLJA V ČISTILIH

Uporabimo eterična olja v čistilih

 

 

Vse več ljudi uporablja eterična olja kot naravno alternativo pri čiščenju svojih domov. Navsezadnje lahko čistilna sredstva vsebujejo močne kemikalije, ki škodijo zdravju.

Eterična olja so odličen dodatek čistil. Uporabljajo se lahko za čiščenje nekaterih najtrdovratnejših madežev in vonjav. Lahko jih uporabljamo kot univerzalno čistilo, jih dodajamo drugim čistilom ali uporabljamo samostojno.

 

Pa poglejmo kako lahko uporabimo eterična olja v čistilih:

 

Večnamensko čistilo naredimo tako, da zmešamo 100 ml destilirane vode s 15 kapljicami eteričnega olja limone ali pomaranče in 10 kapljicami eteričnega olja čajevca. Dobro premešamo in shranimo v stekleničko s pršilko. Čistilo uporabimo tako, da površino popršimo z mešanico in obrišemo s krpo. Čistimo lahko skoraj vse površine, razen lesenih.

 

Loščilo za pohištvo naredimo tako, da v stekleničko vlijemo 150 ml mandljevega olja, dodamo po 20 kapljic eteričnega olja limone, sivke in rožmarina ter zapremo s pršilko. Loščilo uporabljamo za lesene površine. Pred uporabo stekleničko dobro pretresemo, popršimo po površini in zloščimo s suho krpo.

 

Pršilo za prah naredimo tako, da v steklenički s pršilko zmešamo 100 ml hidrolata sivke in po 15 kapljic eteričnega olja limone in sivke. Pred uporabo pršilo dobro pretresemo, popršimo po prašnih površinah in obrišemo z vlažno krpo.

 

Seznam najpogosteje uporabljenih eteričnih olj v domačih čistilih:

 

Eterično olje limone je eno najbolj priljubljenih eteričnih olj. Ima svež vonj po citrusih, zaradi česar je odlična izbira kot dodatek čistilom. Nekaj kapljic ga dodajmo detergentu za pomivanje posode ali pranje perila. Uničilo bo mikrobe na posodi in oblačilih. Dodamo ga lahko tudi domačemu razkužilu za roke in pršilu za osvežitev zraka v stanovanju. Dobro se obnese pri čiščenju lesenega pohištva in drugih predmetov iz lesa. Naravne čistilne lastnosti eteričnega olja limone bodo pomagale odstraniti madeže z lesenih površin.

Zaradi antibakterijskih lastnosti je eterično olje limone odlično za čiščenje kuhinjskega korita in kuhinjskih delovnih površin, kopalniških pultov, prh in kadi. Samo nekaj kapljic eteričnega olja limone zmešamo z destilirano vodo, damo v stekleničko s pršilko in uporabimo.

 

Eterično olje evkaliptusa je dobro razkužilo, repelent za mrčes, antibakterijsko sredstvo in antiseptik. Čistilom ga lahko dodamo na različne načine:

  • Nekaj kapljic eteričnega olja evkaliptusa damo v detergent za pranje perila ali raztopino vlažilnih robčkov. To bo pomagalo preprečiti vonjave, ne da bi jih preglasili z umetnimi dišavami, ki škodujejo okolju.
  • Dodamo nekaj kapljic eteričnega olja evkaliptusa v svoje običajno čistilo za tla. Uporabimo ga za čiščenje ploščic, linoleja, marmorja. Ne smemo pa z njim čistiti lesenih površin!

 

Eterično olje poprove mete odlično osveži dom. Uporabimo ga lahko v kuhinji, kopalnici in pralnici! Čistilom ga lahko dodajamo zgolj za svež vonj in kot dodatno moč pri čiščenju. Lahko ga kapljico ali dve dodamo detergentu za pranje posode. Če ga dodamo detergentu za pranje zaves, bo stanovanje še dolgo po tem, ko bomo obesili sveže oprane, dišalo po meti. Eterično olje poprove mete lahko dodamo tudi v vodo s katero pomivamo tla, da bomo umazanijo odstranili z manj truda in prijetno odišavili cel prostor.

 

Eterično olje sivke je odlično za čiščenje in bo pomagalo uničiti bakterije ali plesen v našem domu. Naredimo si pršilo iz 100 ml hidrolata sivke in 10 kapljicami eteričnega olja sivke. Uporabljamo ga lahko kot univerzalno čistilo za vse površine. Nekaj kapljic eteričnega olja sivke lahko dodamo v boben, ko peremo perilo. Ali pa blazinico, na katero smo nakapali eterično olje sivke, damo v omaro s perilom. Dodamo ga lahko tudi detergentom za pomivanje posode, pomivanje tal ali pa ga uporabimo kot pršilo za osvežitev stanovanja.

 

Eterično olje pomaranče je zelo priljubljeno, saj ima sladek vonj po citrusih in se lahko uporablja v hiši na številne načine. Zaradi močnih lastnosti pomarančnega olja je odličen dodatek k čistilnim izdelkom. Nekaj kapljic eteričnega olja pomaranče dodamo svojemu najljubšemu čistilu za dom. Lahko pomaga odstraniti maščobo in umazanijo, ne da bi za seboj pustilo močan kemični vonj.

Z eteričnim oljem pomaranče osvežimo koš za smeti ali preprečimo neprijetni vonj iz odtokov. Kapljico ali dve kanemo v odtok in pustimo, da nekaj časa (ne predolgo) teče vroča voda, da odpravimo vonjave in osvežimo kuhinjsko korito ali umivalnik v kopalnici.

 

Eterično olje cimeta je močno antibakterijsko in protiglivično eterično olje, ki se lahko uporablja kot naravno razkužilo. Pomaga tudi pri zaviranju rasti plesni, zato ga dodajmo čistilnim izdelkom, da bo pomagalo ohranjati naš dom čist in dišeč.

Eterično olje cimeta dodamo večnamenskemu čistilu, ki bo pomagalo uničiti mikrobe in bakterije na površinah. Kadar želimo narediti svoje univerzalno čistilo, preprosto zmešamo enaka dela kisa in vode, mešanico vlijemo v stekleničko s pršilko, dodamo 10 kapljic eteričnega olja cimeta in pred vsako uporabo dobro pretresemo.

Za razkuževanje delovnih površin, kuhinjskega korita, umivalnika v kopalnici, zmešamo 250 ml vodke in 20 kapljic eteričnega olj cimeta. Vse vlijemo v stekleničko s pršilko in pred vsako uporabo močno pretresemo. Popršimo površino in s čisto krpo obrišemo do suhega.

 

Preprosto je narediti naravna domača čistila, kjer nam ni treba skrbeti, da bi tla, delovne površne, kuhinjska korita ali umivalnike poškodovali z močnimi kemikalijami. Z le nekaj sestavinami, osnovnim znanjem in nekaj preprostimi previdnostnimi ukrepi, lahko varno in naravno očistimo svoj dom … in čudovito odišavimo!

 

KLIKNI za eterična olja!

 

Za našo kožo je doma narejena kozmetika najboljša.

 

Hvala, ker nas berete!

KARMEN

 

SlikaProduktCenaVariacijeKoličinaKupi
1,30
N/A
1,15
N/A
1,18
N/A
že od 4,50
že od 4,90
že od 3,90
že od 17,60
že od 3,10
23,20
že od 5,30
skupaj:0

 

ODPREMA V ROKU
1-3 DELOVNIH DNI
Možnost izbire
dostave
Asset 1
Brezplačno
Vračilo
Omogočamo vam
varen nakup
X