DOSEGLJIVI MED 16. IN 20. URO

Calendula logo vse za izdelavo domače kozmetike na enem mestu Calendula kozmetka

Blog

SPOMLADANSKO ČIŠČENJE

Ko začnejo iz tal kukati poganjki, na drevesih brstijo listi in je v zraku vonj po pomladi, v nas narašča žela po svežem in čistem domu in na vrsto pride spomladansko čiščenje.

 

 

Lotimo se tega opravila z naravnimi, domačimi čistilnimi sredstvi, odišavljenimi z eteričnimi olji, ki bodo poskrbela za čist in svež vonj našega doma. Začnimo čiščenje v splanici in nadaljujmo z ostalimi prostori: otroško sobo, kopalnico, dnevno sobo, kuhinjo, stopniščem …

 

SPOMLADANSKO ČIŠČENJE

 

… začnemo v spalnici. Običajno očistimo okno in operemo zavese. Posesamo tla in preoblečemo posteljo. Velikokrat pa pozabimo na vzmetnico.

 

Osvežimo vzmetnico

 

Za pripravo osvežila za vzmetnico, bomo potrebovali sodo bikarbono, eterično olje po izbiri (jaz sem uporabila eterično olje limone in poprove mete), kozarec s pokrovom, cedilo in sesalec.

 

V kozarec damo 100 g sode bikarbone, dodamo izbrano eterično olje, ga pokrijemo in dobro pretresemo. Nato prah s pomočjo cedila potresemo po vzmetnici in pustimo, da deluje vsaj eno uro, raje več, potem pa vzmetnico dobro posesamo. Soda bikarbona bo pregnala vse neprijetne vonjave in jih nadomestila s prijetnim vonjem eteričnega olja.

Uporabimo lahko katero koli eterično olje, ki nam je všeč, vendar izberimo tako, ki bo pomagalo odgnati nadležne pršic. Odlične možnosti so eterično olje poprove mete, sivke, limone in evkaliptusa ali kombinacija njih.

 

Domače pršilo za perilo

 

Ko osvežimo vzmetnico, se posvetimo posteljnini. Pripravimo si pršilo, ki bo osvežilo perilo in spalnico napolnilo s svežim pomirjajočim vonjem. Kombinacija eteričnih olj, uporabljena v tem receptu, je izjemno pomirjujoča in nam bo pomagala, da se po dolgem in napornem dnevu sprostimo in izklopimo.

 

Za 250 ml domačega pršila si pripravimo:

 • destilirano vodo
 • ščepec ali dva soli Mrtvega morja
 • po 10 kapljic eteričnega olja bergamotke, sivke, cedre in kamilice

 

V plastenko nakapamo eterična olja, dodamo sol Mrtvega morja in do vrha dolijemo destilirano vodo. Plastenko zapremo in dobro pretresite, da se sestavine premešajo. Pršilo moramo pretresti pred vsako uporabo.

 

Uporaba: S pršilom v rahli meglici poškropimo rjuhe in pri tem pazimo, da jih ne navlažimo preveč. Počakamo, da vsa vlaga izhlapi. Potem lahko posteljo posteljemo do konca in uživamo v prijetno sproščujočem in pomirjajočem vonju eteričnih olj.

 

Naravno čistilo za okna

 

Spomladi očistimo tudi okna. Ta običajno čistimo z mešanico kisa in vode. Ta je zelo učinkovito na notranji strani oken. Kaj pa zunanja stran, ki je veliko bolj umazana, prašna, včasih celo mastna? Takrat nam bo v veliko pomoč mešanica s kastiljskim milom.

 

 • 500 ml vode
 • 20 ml kastiljskega mila
 • 5 – 10 kapljic eteričnega olja limone

 

Vse sestavine zmešamo skupaj in jih nalijemo v plastenko s pokrovom.

 

Uporaba: Malo naravnega čistila za okna damo na mokro krpo in z njo temeljito očistimo zunanjo stran oken. Kastiljsko milo bo vezalo umazanijo z vodo. Stekla obrišemo še z mokro krpo in nazadnje z mešanico vode in kisa, da bodo resnično zablestela.

 

Naravno očistimo tla

 

V zimskih mesecih, ko svetloba nikoli zares ne prodre v hišo in ne opazimo, da se nabira umazanija, zlahka zanemarimo tla. Ko pride pomlad je čas, da odgrnemo zavese.

 

Ker naša tla potrebujejo globinsko čiščenje, si pomagamo s preprostim receptom za naravno čiščenje tal.

 

Sestavine za domače čistilo za tla:

 • 100 ml jabolčnega kisa
 • 100 g sode bikarbone
 • 20 kapljic eteričnega olja po izbiri (sivka, limona, poprova meta, pomaranča ali kombinacija naštetih)

 

Vse sestavine damo v vedro vroče vode. Krpo za pomivanje tal namočimo v vedro, jo dobro ožamemo in z njo obrišemo tla. Pustimo, da se tla posušijo. Čistilo lahko uporabimo za čiščenje keramičnih ali lesenih tal, vinila, laminata ali linoleja.

 

Poskrbimo za sijoče pohištvo

 

S preprostim doma narejenim loščilom lahko vdahnemo življenje lesenemu pohištvu. V razpršilu bomo uporabili samo tri sestavine, vendar bo vseeno opravilo svojo nalogo in pri tem še lepo odišavilo naše pohištvo.

 

Sestavine za domače sredstvo za poliranje pohištva:

 • 150 ml arganovega olja
 • 100 ml jabolčnega kisa
 • 10 kapljic eteričnega olja po izbiri (Za poliranje lesa so dobra naslednja eterična olja: pomaranča, bor, limona, cedra in sivka ali kombinacija.)

 

V plastenko s pršilko vlijemo arganovo olje in jabolčni kis. Nato vanjo nakapamo še izbrano eterično olje. Plastenko zapremo in dobro pretresemo.

 

Uporaba: Za poliranje lesenega pohištva mešanico popršimo na krpo iz mikrovlaken in z njo obrišemo oziroma spoliramo leseno pohištvo. Polirno pršilo lahko uporabimo samo enkrat do dvakrat na tri mesece. Vmes pa seveda pridno brišemo prah z vlažno krpo.

 

Večnamensko čistilo v razpršilu

 

Večnamensko čistilno razpršilo je namenjeno za čiščenje vseh vrst površin v kuhinji in kopalnici.

 

 • 500 ml destilirane vode
 • 30 ml kastiljskega mila
 • 5 kapljic eteričnega olja čajevca
 • 5 kapljic eteričnega olja rožmarina

 

Vse sestavine vlijemo v plastenko z pršilko in premšamo.

 

Uporaba: Površino, ki jo želimo očistiti popršimo s čistilom in jo obrišemo z vlažno krpo.

 

Za dom lahko zelo učinkovito poskrbimo z naravnimi čistili.

Hvala, ker nas berete!

 

KARMEN

Slika Produkt Cena Variacije Količina Kupi
1,10
N/A
že od 4,50
že od 3,50
že od 17,60
1,35
N/A
že od 5,30
4,10
že od 2,80

ODPREMA V ROKU
1-3 DELOVNIH DNI
Možnost izbire
dostave
Asset 1
Brezplačno
Vračilo
Omogočamo vam
varen nakup

0