DOSEGLJIVI MED 16. IN 20. URO

Calendula logo vse za izdelavo domače kozmetike na enem mestu Calendula kozmetka

Blog

PUHASTO MEDENO MILO

Puhasto medeno milo je izdelano z drugačno tehniko kot milo po hladnem postopku. Naredimo ga namreč iz mrzlih sestavin in maso stepamo. Lahko uporabimo star kuhinjski robot, lahko pa ga stepamo z ročnim mešalnikom, vendar bo postopek izdelave precej daljši.

 

 

Pri formulaciji recepta za puhasto milo se držimo razmerja trdih in tekočih maščob 70 % (lahko do 80 %) : 30 % (lahko do 20 %) v prid prvih.

Bodimo pozorni na prostornino končne mase. Pri stepanju ta namreč naraste  kot stepena smetana. To moramo upoštevati zaradi velikosti kalupa. Za podano količino sestavin uporabimo kalup z volumnom 2200 ml. Volumen mase se spreminja glede na izbrano maščobo, čas in moč stepanja, tudi na to moramo biti pozorni!

 

 

PUHASTO MEDENO MILO

 

Najprej si pripravimo sestavine, ki jih bomo rabili za izdelavo mila:

  • 140 g arganovega olja
  • 100 g jojobinega olja
  • 460 g kokosovega masla
  • 200 g kakavovega masla
  • 135,08 g luga
  • 270,16 g destilirane vode

 

Masi za milo dodamo:

50 g parfumskega olja med

10 g medu v prahu

Za okrasitev mila potrebujemo zlato mico.

 

 

Kot vedno opozarjam, se moramo pri delu z lugom zaščititi. Uporabimo zaščitna očala, oblečemo majico z dolgimi rokavi, si nadenemo predpasnik in roke zaščitimo z rokavicami.

Šele tako opremljeni, se lotimo izdelave mila.

Pripravimo si lužno raztopino in jo postavimo v hladno vodno kopel, da se popolnoma ohladi. Raztopimo kokosovo in kakavovo maslo, ju prelijemo v posodo kuhinjskega robota, dodamo arganovo in jojobovo olje in shranimo v hladilnik. Ko se začne maščoba ob stenah posode strjevati, jo postrgamo in premešamo. To počnemo tako dolgo, da postane gosta, vendar se ne strdi. Sedaj bomo začeli maščobo stepati. Začnemo pri manjši hitrosti, ki jo postopoma večamo. Stepamo tako dolgo, da nastane bela, puhasta zmes.

Hitrost stepanja kar najbolj zmanjšamo in počasi dolivamo lužno raztopino. Ko dodamo vso, stepamo na srednji hitrosti tako dolgo, da dobimo kot stepena smetana rahlo maso.

Nato maso za milo odišavimo in razdelimo na dva dela. Enemu delu primešamo med v prahu, drugemu pa ne primešamo nič. Masi izmenično nadevamo v kalup. S kalupom večkrat udarimo ob površino, da se masa lepo razdeli in v končnem milu ne bo preveč luknjic. Nekaj jih bo ostalo, saj so zračni mehurčki značilni za rahlo zmes. Nato milo po vrhu oblikujemo z žlico in popršimo z zlato mico.

 

Maso pustimo v kalupu od 3 do 4 dni. Potem jo previdno zvrnemo iz kalupa in narežemo na manjše kose. Pri tem moramo še posebej paziti, saj se masa zelo kruši. Sama sem si pomagala z laksom.

Ta mila pustimo zoreti nekoliko dlje, od 8 do 10 tednov.

 

Recept je iz knjige ČUDOVITI SVET MIL.

 

Za našo kožo je doma narejena kozmetika najboljša.

 

Hvala, ker nas berete!

KARMEN

SlikaProduktCenaVariacijeKoličinaKupi
že od 1,95
že od 1,95
59,85
N/A
že od 2,90
že od 5,10
že od 10,50
3,90
N/A
že od 8,70
že od 4,10
skupaj:0

ODPREMA V ROKU
1-3 DELOVNIH DNI
Možnost izbire
dostave
Asset 1
Brezplačno
Vračilo
Omogočamo vam
varen nakup
X