DOSEGLJIVI MED 16. IN 20. URO

Calendula logo vse za izdelavo domače kozmetike na enem mestu Calendula kozmetka

Blog

MILO ZA VLIVANJE ALI MILO PO HLADNEM POSTOPKU?

Milo za vlivanje ali milo po hladnem postopku?

Današnji blog je namenjen predstavitvi mila, narejenega po postopku vlivanja in mila, narejenega po hladnem postopku. Pot do končnega izdelka se precej razlikuje, vi pa se morate odločiti, katera je za vas primernejša.

 

 

Je mogoče narediti milo brez luga?

Na žalost je odgovor NE. Milo lahko naredimo samo z lugom. Zakaj? Ko lug zmešamo z vodo in mešanico dodamo maščobam, se med njimi sproži kemična reakcija, ki jo imenujemo umiljenje ali s tujko saponifikacija. Med tem procesom se lug in maščoba spremenita v nekaj povsem novega – milo.

Ker se maščobe (olja in masla) razlikujejo, potrebujejo različno količino luga, da jih spremeni v milo. Zato moramo za vsak recept preračunati količino potrebnega luga, glede na količino izbrane maščobe.

 

Ali obstaja še druga možnost za izdelavo mila?

DA! Milo lahko pripravimo z vlivanjem iz že pripravljene mase, ki jo oblikujemo sami s topljenjem in dodajanjem različnih sestavin: barv, dišav, zelišč, gline,… Seveda pa so tudi te mase narejene z lugom.

Kateri način izbrati?

Oba načina izdelave mila imata prednosti in slabosti. Kateri je primernejši za vas, se morate odločiti sami.

 

Nadzor nad sestavinami

Pri izdelavi mila po hladnem postopku sestavine izberemo sami.

V milih za vlivanje so te že določene.

 

Dodatki

Milu, narejenem po hladnem postopku, lahko dodajamo več sestavin, kot milu za vlivanje. Milu za vlivanje na primer ne moremo dodajati mleka ali olj, saj bi s tem pokvarili trdoto končnega mila. Lahko pa mu dodajamo barve, eterična olja, rastline, glino, sladkor ali sol in v zelo majhni količini tudi olja ali masla. Pri odmerjanju količin moramo biti pazljivi.

 

Kako delamo z lugom?

Lug je jedka snov, zato moramo z njo ravnati zelo previdno. Vsekakor ne sme priti v stik s kožo ali v oči. Zato moramo nujno nositi zaščitna očala in rokavice. Zaradi hlapov, ki so zelo neprijetni in jih ne smemo vdihavati, priporočam, da lužno raztopino delamo zunaj na zraku ali, če bomo to počeli v zaprtem prostoru, nujno nosimo tudi zaščitno masko.

Lužno raztopino moramo ohladiti na enako temperaturo, kot jo imajo maščobe (od 30 do 60 ˚C). Nato jo umešamo v maščobo. Mešamo, da dobimo pudingu podobno konsistenco, nato lahko dodamo eterična olja, barve, zelišča, glino,…

Če bi se radi ognili delu z lugom, je milo za vlivanje odlična izbira. V tej masi je lug že umiljen. Preprosto jo stopimo, dodamo želeno barvo, dišavo in zelišča in jo vlijemo v izbran kalup za milo.

 

Izdelava mila prijazna otrokom

 

Mila za vlivanje so super za ustvarjanje z otroki. Na zabaven način lahko naredijo čisto svoje milo. Samo stopijo maso in jo vlijejo v kalup. Stopljeno milo je vroče, zato morajo mlajši otroci delati milo pod nadzorom odraslih. Starejši otroci pa milo za vlivanje lahko izdelujejo samostojno. Izdelava mila bo še posebno zabavna z izbiro kalupov raznovrstnih oblik: rož, srčkov, živali …

V Calenduli za vas pridno pripravljamo zanimive ideje za izdelavo mila. Pobrskajte po našem blogu, kjer vas čaka veliko receptov za mila brez luga (narejena po postopku vlivanja) in mila, narejena po hladnem postopku.

 

Torej, kako se boste odločili? Milo za vlivanje ali milo po hladnem postopku?

 

Recepte za mila narejena po obeh postopkih najdete v knjigi ČUDOVITI SVET MIL.

Za našo kožo je doma narejena kozmetika najboljša.

 

Hvala, ker nas berete!

KARMEN

ODPREMA V ROKU
1-3 DELOVNIH DNI
Možnost izbire
dostave
Asset 1
Brezplačno
Vračilo
Omogočamo vam
varen nakup