Milo z vonjem vrtnice s 3 % presežkom maščob
Misel pravi, da vonj vrtnice ostane na roki, ki jo podarja. Tudi vonj mila z vrtnico nas spremlja še lep čas potem, ko ga uporabimo.
MILO Z VONJEM VRTNICE s 3 % presežkom maščob
Za 1200 g mila potrebujemo:
- kalup lesena klasika
- 200 g mandljevega olja
- 200 g olja mareličnih koščic
- 300 g kokosovega masla
- 50 g mangovega masla
- 50 g babassu masla
- 120 g luga
- 270 g destilirane vode
- 5-10 ml parfumskega olja vrtnice
- 3 g rdeče mice
- nekaj suhih cvetov vrtnice
Navodila za izdelavo mila:
- Ne pozabimo na varnost! Kadar delamo milo po hladnem postopku moramo nositi zaščitna očala, rokavice, imeti dolga rokava … Šele tako opremljeni se lotimo dela.
- Počasi in previdno dodamo lug v destilirano vodo in mešamo, dokler se popolnoma ne raztopi.
- Kokosovo maslo raztopimo, dodamo ostale maščobe in odstavimo.
- Obe bazi ohladimo na približno enako temperaturo (od 35 – 55 ° C).
- Lužno mešanico previdno vmešamo v maščobe. Mešamo, lahko tudi s paličnim mešalnikom, da nastane gosta, pudingu podobna masa.
- Dodamo parfumsko olje vrtnice in ponovno premešamo.
- Nato maso razdelimo na dva dela.
- Enega obarvamo z mico in dobro premešamo, drugega pustimo kot je.
- V kalup najprej vlijemo neobarvano maso in nato čeznjo, do vrha kalupa še rdečo maso.
- Milo po vrhu nekoliko oblikujemo z žlico in posujemo s suhimi cvetovi vrtnice. Ker ti ob stiku z vročino porjavijo, predlagam, da jih dodamo kasneje, ko je milo že dokaj ohlajeno.
- Milo po vrhu poškropimo z alkoholom, da se ognemo sivenju površine.
- Kalup prekrijemo s prozorno folijo in z odejo.
- Pustimo počivati en do dva dni, da se milo v kalupu strdi.
- Nato mila vzamemo iz kalupa, ga narežemo na posamezna mila, ki jih sušimoše štiri do šest tednov, nato jih lahko uporabimo.
Presežek maščob (superfat level) pomeni, da je v milu nekaj več maščobe kot tiste, ki je potrebna, da se skupaj z lugom spremeni v milo.
Za našo kožo je doma narejena kozmetika najboljša.
Hvala, ker nas berete!
KARMEN
