Milo after eight s 5 % presežkom maščob.
Rjava in zelena barvna kombinacija nas spomni na slavne čokoladice After eight. Zato imamo to milo, brez izjem, zelo radi. Milo sem obarvala s čokolado v prahu, ki je milu dala topel rjav odtenek in božanski vonj. Za lepo zeleno barvo sem uporabila spirulino v prahu.
V enem od prejšnjih blogov sem razložila kaj pomeni presežek maščob v milu. Vseeno ponovimo še enkrat:
Vsako olje ima svojo vrednost umiljenja (saponifikacije) ali količino luga, ki je potrebna, da se 1 gram olja spremeni v 1 gram mila. Če se točno držimo tega razmerja, v milu nimamo presežka maščob.
Ko izdelujemo milo po hladnem postopku, je matematična formula videti tako: (količina olja) x (vrednost SAP) = potrebna količina luga. V tem primeru morate vedeti SAP vrednost maščob – v naši spletni trgovini je ta vrednost napisana pri vsakem olju in maslu.
Primer:
Mandljevo olje ima SAP vrednost 0,14. Torej potrebujemo, da se 100 g mandljevega olja spremeni v 100 g mila, 14 g luga (100 x 0,14). V tej formulaciji ni presežka maščobe.
Če želimo ustvariti 5 % presežek maščobe uporabimo naslednjo formulacijo: (1 – % presežka maščobe). Torej, če želite v svojem milu 5 % presežka maščob to izračunate po tej formuli: 14 x (1 – 0,05) = 13,30 g
Ni pretežko, kajne 😉
Milo AFTER EIGHT s 5 % presežkom maščob
Za približno 1200 g mila potrebujemo:
- kalup lesena klasika
- 200 g kokosovega masla
- 150 g karitejevega masla
- 50 g kakavovega masla
- 250 g mandljevega olja
- 200 g avokadovega olja
- 117 g luga
- 262 g destilirane vode
- 2 žlici čokolade v prahu
- ½ žličke spiruline v prahu
- 5 – 10 ml eteričnega olja poprove mete
Postopek izdelave mila:
- Ne pozabimo na varnost! Kadar delamo milo po hladnem postopku moramo nositi zaščitna očala, rokavice, imeti dolga rokava … Šele tako opremljeni se lotimo dela.
- Stehtamo destilirano vodo in lug.
- Počasi in previdno dodamo lug v destilirano vodo in mešamo, dokler se popolnoma ne raztopi.
- Kokosovo in kakavovo maslo raztopimo, dodamo ostale maščobe in odstavimo.
- Obe bazi ohladimo na približno enako temperaturo (od 35 – 40 ° C).
- Lužno mešanico previdno vmešamo v maščobe. Mešamo, lahko tudi s paličnim mešalnikom, da nastane gosta, pudingu podobna masa.
- Nato maso razdelimo v dva dela v razmerju 1:2
- Prvi, večji masi dodamo čokolado v prahu, dobro premešamo in vlijemo v kalup.
- Drugi masi primešamo spirulino v prahu in eterično olje poprove mete.
- Z zeleno maso previdno prelijemo milo v kalupu. Po vrhu jo lahko malo oblikujemo z žlico ali pa del mase nabrizgamo.
- Milo po vrhu poškropimo z alkoholom, da se ognemo sivenju površine.
- Kalup previdno prekrijemo s prozorno folijo in z odejo.
- Pustimo počivati en do dva dni, da se milo v kalupu strdi.
- Milo vzamemo iz kalupa, ga narežemo na posamezna mila, ki jih sušimo še štiri do šest tednov, nato jih lahko uporabimo.
Milo z vonjem čokolade in mete je več kot primerno darilo za praznike, še posebej božične.
Za našo kožo je doma narejena kozmetika najboljša.
Hvala, da nas berete!
KARMEN