DOSEGLJIVI MED 16. IN 20. URO

Calendula logo vse za izdelavo domače kozmetike na enem mestu Calendula kozmetka

Blog

MILO AFTER EIGHT s 5 % presežkom maščob

Rjava in zelena barvna kombinacija nas spomni na slavne čokoladice After eight. Zato imamo to milo, brez izjem, zelo radi. Milo sem obarvala s čokolado v prahu, ki je milu dala topel rjav odtenek in božanski vonj. Za lepo zeleno barvo sem uporabila spirulino v prahu.

 

V enem od prejšnjih blogov sem razložila kaj pomeni presežek maščob v milu. Vseeno ponovimo še enkrat:

 

Vsako olje ima svojo vrednost umiljenja (saponifikacije) ali količino luga, ki je potrebna, da se 1 gram olja spremeni v 1 gram mila. Če se točno držimo tega razmerja, v milu nimamo presežka maščob.

 

Ko izdelujemo milo po hladnem postopku, je matematična formula videti tako: (količina olja) x (vrednost SAP) = potrebna količina luga. V tem primeru morate vedeti SAP vrednost maščob – v naši spletni trgovini je ta vrednost napisana pri vsakem olju in maslu.

 

Primer:

Mandljevo olje ima SAP vrednost 0,14. Torej potrebujemo, da se 100 g mandljevega olja spremeni v 100 g mila, 14 g luga (100 x 0,14). V tej formulaciji ni presežka maščobe.

Če želimo ustvariti 5 % presežek maščobe uporabimo naslednjo formulacijo: (1 – % presežka maščobe). Torej, če želite v svojem milu 5 % presežka maščob to izračunate po tej formuli: 14 x (1 – 0,05) = 13,30 g

 

Ni pretežko, kajne 😉

 

 

Milo AFTER EIGHT  s 5 % presežkom maščob

 

Za približno 1200 g mila potrebujemo:

 

Postopek izdelave mila:

  1. Ne pozabimo na varnost! Kadar delamo milo po hladnem postopku moramo nositi zaščitna očala, rokavice, imeti dolga rokava … Šele tako opremljeni se lotimo dela.
  2. Stehtamo destilirano vodo in lug.
  3. Počasi in previdno dodamo lug v destilirano vodo in mešamo, dokler se popolnoma ne raztopi.
  4. Kokosovo in kakavovo maslo raztopimo, dodamo ostale maščobe in odstavimo.
  5. Obe bazi ohladimo na približno enako temperaturo (od 35 – 40 ° C).
  6. Lužno mešanico previdno vmešamo v maščobe. Mešamo, lahko tudi s paličnim mešalnikom, da nastane gosta, pudingu podobna masa.
  7. Nato maso razdelimo v dva dela v razmerju 1:2
  8. Prvi, večji masi dodamo čokolado v prahu, dobro premešamo in vlijemo v kalup.
  9. Drugi masi primešamo spirulino v prahu in eterično olje poprove mete.
  10. Z zeleno maso previdno prelijemo milo v kalupu. Po vrhu jo lahko malo oblikujemo z žlico ali pa del mase nabrizgamo.
  11. Milo po vrhu poškropimo z alkoholom, da se ognemo sivenju površine.
  12. Kalup previdno prekrijemo s prozorno folijo in z odejo.
  13. Pustimo počivati en do dva dni, da se milo v kalupu strdi.
  14. Milo vzamemo iz kalupa, ga narežemo na posamezna mila, ki jih sušimo še štiri do šest tednov, nato jih lahko uporabimo.

 

Milo z vonjem čokolade in mete je več kot primerno darilo za praznike, še posebej božične.

 

Hvala, ker nas berete!

KARMEN

ODPREMA V ROKU
1-3 DELOVNIH DNI
Možnost izbire
dostave
Asset 1
Brezplačno
Vračilo
Omogočamo vam
varen nakup