DOSEGLJIVI MED 16. IN 20. URO

Calendula logo vse za izdelavo domače kozmetike na enem mestu Calendula kozmetka

Blog

MILO AFTER EIGHT

Milo after eight s 5 % presežkom maščob.

Rjava in zelena barvna kombinacija nas spomni na slavne čokoladice After eight. Zato imamo to milo, brez izjem, zelo radi. Milo sem obarvala s čokolado v prahu, ki je milu dala topel rjav odtenek in božanski vonj. Za lepo zeleno barvo sem uporabila spirulino v prahu.

V enem od prejšnjih blogov sem razložila kaj pomeni presežek maščob v milu. Vseeno ponovimo še enkrat:

Vsako olje ima svojo vrednost umiljenja (saponifikacije) ali količino luga, ki je potrebna, da se 1 gram olja spremeni v 1 gram mila. Če se točno držimo tega razmerja, v milu nimamo presežka maščob.

Ko izdelujemo milo po hladnem postopku, je matematična formula videti tako: (količina olja) x (vrednost SAP) = potrebna količina luga. V tem primeru morate vedeti SAP vrednost maščob – v naši spletni trgovini je ta vrednost napisana pri vsakem olju in maslu.

Primer:

Mandljevo olje ima SAP vrednost 0,14. Torej potrebujemo, da se 100 g mandljevega olja spremeni v 100 g mila, 14 g luga (100 x 0,14). V tej formulaciji ni presežka maščobe.

Če želimo ustvariti 5 % presežek maščobe uporabimo naslednjo formulacijo: (1 – % presežka maščobe). Torej, če želite v svojem milu 5 % presežka maščob to izračunate po tej formuli: 14 x (1 – 0,05) = 13,30 g

Ni pretežko, kajne 😉

 

 

Milo AFTER EIGHT  s 5 % presežkom maščob

Za približno 1200 g mila potrebujemo:

 

Postopek izdelave mila:

  1. Ne pozabimo na varnost! Kadar delamo milo po hladnem postopku moramo nositi zaščitna očala, rokavice, imeti dolga rokava … Šele tako opremljeni se lotimo dela.
  2. Stehtamo destilirano vodo in lug.
  3. Počasi in previdno dodamo lug v destilirano vodo in mešamo, dokler se popolnoma ne raztopi.
  4. Kokosovo in kakavovo maslo raztopimo, dodamo ostale maščobe in odstavimo.
  5. Obe bazi ohladimo na približno enako temperaturo (od 35 – 40 ° C).
  6. Lužno mešanico previdno vmešamo v maščobe. Mešamo, lahko tudi s paličnim mešalnikom, da nastane gosta, pudingu podobna masa.
  7. Nato maso razdelimo v dva dela v razmerju 1:2
  8. Prvi, večji masi dodamo čokolado v prahu, dobro premešamo in vlijemo v kalup.
  9. Drugi masi primešamo spirulino v prahu in eterično olje poprove mete.
  10. Z zeleno maso previdno prelijemo milo v kalupu. Po vrhu jo lahko malo oblikujemo z žlico ali pa del mase nabrizgamo.
  11. Milo po vrhu poškropimo z alkoholom, da se ognemo sivenju površine.
  12. Kalup previdno prekrijemo s prozorno folijo in z odejo.
  13. Pustimo počivati en do dva dni, da se milo v kalupu strdi.
  14. Milo vzamemo iz kalupa, ga narežemo na posamezna mila, ki jih sušimo še štiri do šest tednov, nato jih lahko uporabimo.

Milo z vonjem čokolade in mete je več kot primerno darilo za praznike, še posebej božične.

 

Za našo kožo je doma narejena kozmetika najboljša.

Hvala, da nas berete!

KARMEN

SlikaProduktCenaKoličinaKupi
24,90
59,85
89,25
28,50
16,50
skupaj:0

 

ODPREMA V ROKU
1-3 DELOVNIH DNI
Možnost izbire
dostave
Asset 1
Brezplačno
Vračilo
Omogočamo vam
varen nakup
X