DOSEGLJIVI MED 16. IN 20. URO

Calendula logo vse za izdelavo domače kozmetike na enem mestu Calendula kozmetka

Blog

KATERO MASLO JE PRAVO?

Katero maslo je pravo?

Bogata in kremasta masla so odličen dodatek najrazličnejšim kozmetičnim izdelkom. Dodamo jih lahko milom, narejenim po hladnem postopku ali narejenim po postopku vlivanja, balzamom za nego ustnic, maslu za telo, kremam, losjonom, pilingom, maskam…

 

 

Katero maslo je pravo za posamezen izdelek?

Izbira masla je navadno odvisna od naših osebnih želja, dobro pa je poznati tudi njihove značilnosti, ki vplivajo na njihovo uporabo v končnem izdelku.  Večinoma masla pridobivamo iz naravnih virov – sadnih dreves in jedrc. Nekatera masla pa so zmes hidrogeniranih olj. To so olja, ki jim s postopkom hidrogeniranja dodajo vodik, da tekoče olje postane trdno. Masla so zelo prijazna naši koži in ji dajo razkošen občutek negovanosti, v milih narejenih po hladnem postopku, pa maslo pripomore k njegovi trdoti. Če pa milu dodamo preveč masla, je premastno in lahko postane žarko.

Nekatera masla so mehka in mazava, druga so trda in krhka. Mehka masla se stopijo v stiku s kožo, tako je kokosovo maslo. Karitejevo maslo je nekoliko čvrstejše, vendar še vedno mehko in mazavo. Težje in trše maslo je na primer mangovo, pa tudi kakavovo. Obe sta bolj krhki, zato ju raje sekljamo ali strgamo kot režemo. Kakavovo maslo je veliko čvrstejše od mangovega in ga dodajamo za čvrstost mila, narejenega po hladnem postopku. Odličen je tudi za masažne ploščice, ki ne vsebujejo voska.

 

KAKAVOVO MASLO

Kakavovo maslo je rastlinska maščoba s toplim čokoladnim vonjem ter čvrsto in trdo teksturo. Topiti se začne pri približno 35 stopinjah celzija, rok trajanja ima okoli 1 do 2 leti. Uporablja se lahko za strjevanje mil, v balzamih za ustnice, z njim naredimo masažne ploščice, pilinge v kockah …

Pri sobni temperaturi kakavovo maslo ohranja svojo trdoto in se ne stopi, podobno kot vosek. Ne topi se niti v stiku s kožo. Ima močan vonj, ki ga s parno destilacijo lahko odstranijo. Ta proces se imenuje deodoriziranje . Če želimo narediti čvrsto in izdatno negovalnoa milo po hladnem postopku, mu dodam kakavovo maslo. V recepturi ga uporabimo okoli 15 %, raje manj, glede na ostale maščobe. Če je delež višji, lahko milo razpoka, je krhko ali voskasto. Kakavovo maslo je odlična sestavina balzamov za ustnice ali šmink. Zaradi maščobnih kislin , ki jih vsebuje, ga temperiramo, da preprečimo kristalizacijo (moteče grudice v izdelku). Ta nastane če uporabimo  maščobe različnih temperatur.

Calendulini recepti s kakavovim maslom: 

 

MANGOVO MASLO

Mangovo maslo ima trdnejšo teksturo od karitejevega, a je mehkejše od kakavovega. Pridobivajo ga iz jedra sadeža mangovca. Mangovo maslo se začne topiti v stiku s kožo. Na trgu prodajajo večinoma rafinirano mangovo maslo, ki je belkaste barve in nima vonja. Mangovo maslo ima tališče pri približno 32 stopinjah celzija, rok trajanja pa 1 leto.

Ima srednjo teksturo (ni mehko niti trdo,) zato ga pri izdelavi kozmetičnih izdelkov radi in pogosto uporabljamo. V milih, narejenih po hladnem postopku, ga lahko uporabimo do 15 % ali manj, glede na količino preostalih maščob v recepturi. Zaradi čvrste teksture je idealna sestavina za masla za telo ali kot prestižni nadomestek masažnih olj. Priporočam vam, da ga stepate, da postane puhasto in nato uporabite za bogato hranilno nego celega telesa.

Calendulini recepti z mangovim maslom: 

 

KARITEJEVO MASLO

Karitejevo maslo pridobijo s hladnim stiskanjem semen. Je bele do rumene barve in ima značilen, lahko tudi zelo močan, vonj. Karitejevo maslo ima mehkejšo teksturo od kakavovega ali mangovega. Rok trajanja je približno 1 leto,  tališče ima pri 31 stopinjah celzija.

Karitejevo maslo je pogosta sestavina naravnih kozmetičnih izdelkov, saj ga ima koža zelo rada. Lahko ga uporabimo tudi v milih, narejenih po hladnem postopku. Karitejevo maslo bo nekoliko pripomoglo k trdoti mila, ne pa k penjenju. Njegova mehka tekstura je kot nalašč za izdelavo maslenih pen za nego telesa. Uporabo karitejevega masla priporočam tudi v kremah in losjonih.

Calendulini recepti s karitejevim maslom:

 

BABASSU MASLO

Babassu maslo pridobivajo iz semena babassu palme. Ima podobno razporeditev maščobnih kislin kot kokosovo. Maslo se pri približno 25 stopinjah  spremeni v olje. Je lahko, nemastno mehčalo, ki kožo naravno vlaži. Primerno je za suho in normalno kožo, pa tudi mastno. Koža bo po uporabi gladka, mehka in navlažena.

Z babassu maslom lahko negujemo vse tipe kože, tudi otroško. Uporabimo ga lahko pri izdelavi balzamov za ustnice, negovalnih krem za obraz, losjonov za telo…. Lahko ga nanesemo neposredno na kožo in ga uporabljamo v kombinaciji z eteričnimi olji. Ker se hitro vpije, na koži ne pušča mastnega leska.

Calendulini recepti z babassu maslom:

 

KOKOSOVO MASLO

Kokosovo maslo je trdno in belo, pri sobni temperaturi pa se začne topiti. Lahko je odišavljeno ali brez vonja.  Je zelo priljubljena sestavina kozmetičnih izdelkov, predvsem zaradi vsebnosti lavrinske kisline. Deluje kot naravni antioksidant, ki učinkovito ščiti kožo in telo pred staranjem in poškodbami.

Je idealna sestavna mešanic za masažo. Pogosto se uporablja za nego las, saj zelo učinkovito obnavlja lasišče in uspešno preprečuje prhljaj. Priporočam ga tudi kot sestavino mila, narejenega po hladnem postopku. Za razliko od preostalega masla ga lahko uporabimo do 50 % in več glede na količino ostalih maščob v recepturi. Milu bo dalo trdnost in zagotovilo gosto kremno peno pri uporabi.

Calendulini recepti s kokosovim maslom:

  • Kokosovo milo z antiaging učinkom

 

Katero maslo je pravo za vas boste najlažje ugotovili, če vsakega preizkusite.

 

Za našo kožo je doma narejena kozmetika najboljša.

Hvala, ker nas berete!

KARMEN

SlikaProduktCenaVariacijeKoličinaKupi
že od 4,90
že od 5,40
že od 5,10
že od 5,40
že od 6,10
skupaj:0

ODPREMA V ROKU
1-3 DELOVNIH DNI
Možnost izbire
dostave
Asset 1
Brezplačno
Vračilo
Omogočamo vam
varen nakup
X