Tokrat bomo po hladnem postopku naredili kamilično milo.
Milo narejeno po hladnem postopku zahteva nekaj predznanja in predvsem veliko pedantnosti. Upoštevati je potrebno kar nekaj varnostnih navodil in biti pri izdelavi mila zelo previden. Poskrbeti moramo za varnost sebe in ostalih sodelujočih pri izdelavi mila.
Milo vsebuje hidrolat in eterično olje kamilice in je dovolj nežno, da ga lahko uporabljajo tudi otroci.
KAMILIČNO MILO
Za 1200 g mila potrebujemo:
- kalup za milo lesena klasika 1200 g
- 350 g kokosovega masla
- 50 g kakavovega masla
- 300 g mandljevega olja
- 80 g arganovega olja
- 125 g luga
- 280 hidrolata kamilice
- 5 – 10 ml eteričnega olja kamilice
- pest suhih cvetov kamilice (po želji)
Postopek izdelave mila:
- Ne pozabimo na varnost! To pomeni, zaščitna očala, rokavice, maska in dolga rokava. Poskrbimo, da majhnih otrok in domačih živali ne bo v bližini. Milo vedno delajmo v dobro prezračenem prostoru.
- Počasi in previdno dodamo lug v hidrolat in nežno mešamo, dokler se popolnoma ne raztopi.
- Kokosovo in kakavovo maslo raztopimo, dodamo arganovo in mandljevo olje ter odstavimo z ognja.
- Obe bazi ohladimo na približno 35 – 55 ° C. Jaz imam raje hladnejšo, ker se mi zdi, da je z njo lažje delati.
- Lužno mešanico previdno vmešamo v maščobe. Mešamo, lahko tudi s paličnim mešalnikom, da nastane gladka, pudingu podobna masa.
- Dodamo eterično olje in suhe cvetove, če smo se odličili zanje. Maso ponovno premešamo in vlijemo v kalup.
- Milo lahko po vrhu poškropimoe z alkoholom, da se ognemo sivenju mila.
- Nato kalup prekrijemo s prozorno folijo in odejo.
- Pustimo ga stati dva dni, da se toliko strdi, da ga lahko narežemo.
- Po dveh dneh milo stresemo iz kalupa in narežemo na poljubno velike kose.
- Mila sušimo še štiri do šest tednov, nato jih lahko uporabimo
Več receptov za mila, narejena po hladnem postopku, vas čaka v knjigi ČUDOVITI SVET MIL.
Za našo kožo je doma narejena kozmetika najboljša.
Hvala, ker nas berete!
KARMEN